JOHANNA UTTERBERG - 10 TIPS FÖR ATT SKAPA EN BRA BLOGG

Johanna Utterberg

10 TIPS FÖR ATT SKAPA EN BRA BLOGG
- Hitta din egen nisch. Så viktigt punkt tycker jag, hitta något som du själv brinner för och försök förmedla och ha det som en del av din blogg. Det tilltalar alltid läsare att veta vad för "typ" av blogg de läser, att de i princip vet vad de kan förvänta sig att få läsa om i just din blogg och på så sätt har du minst alltid ett ämne att skriva om och återkomma till. Mina nischer är inredning, egetföretagande och hälsa som ni säkert förstått, vilka är ämnen som jag verkligen älskar att djupdyka och utvecklas inom!
- Publicera genomtänkta inlägg. Ge bloggen tid och publicera genomtänkta inlägg där det syns att du har lagt ner tid. Detta ger en förstärkt känsla till läsaren som förmodligen finner bloggen i sin helhet mer intressant och det skapar bättre struktur på bloggen. Självklart kan man kasta in lite "me right now"-inlägg eller mobilupdates däremellan, men att faktiskt jobba med inlägg som har budskap, en historia, ett viss bildtema eller något annat du vill förmedla är mer läsar-vänligt.
- Mixa inläggs-typer. Alla bloggar blir trevligare när bloggaren håller en bra mix! Jag tycker verkligen inte att det är roligt med bloggar där man bara får se reklaminlägg med adlinks eller sponsrade inlägg där bloggaren ifråga ska visa upp olika produkter, utan håll ihop mixen genom att blanda olika typer av inlägg. På sätt lär du även "fånga" fler läsare, alla uppskattar ju olika typer av inlägg och därför är mixen av lagom bäst.
- Använd dina egna bilder. Tänker på det här så ofta, hur mycket bättre blogginlägg blir med egna bilder. Jag använder bara mina egna bilder (om jag nu inte råkar få låna en eller två bilder av en bloggkompis exempelvis, men då skriver jag såklart det) och jag tycker det skapar ännu en bättre bild av vem jag är och gör bloggen mer personlig eftersom det är mitt egna material jag använder. Släpp taget om andras bilder!
- Inspireras av andra, men härma inte. Jättekul att du får idéer till din egna blogg från andra eller till och med av min blogg ibland, men hörni ärligt talat, härma är inte okej. Har själv upplevt det mycket på sistone, bland annat listor som jag suttit och skapat helt på egen hand vilket tagit flera timmar och sen dyker de upp på andra ställen där jag inte får ett uns av credit. Skääärpning! Inspireras kan man alltid göra och fråga om man får låna eller ta del av någon annans verk, men skapa din egen version med din egen kreativitet och din egen tid, lovar att det blir mycket bättre för alla då.
- Gör listor. Listor är roligt eftersom det oftast handlar om frågor där man som läsare får en betydligt djupare och bättre bild av dig som bloggare. Vem är du, vad gillar du och vilka likheter finner läsarna med dig? Är man inte så intresserad av att skapa listor där man bara svarar om frågor om sig själv så finns det ju massvis av andra listor man kan göra, typ food-tag, fashion-tag, månads-tag eller makeup-tag. Listor ger även struktur på inlägget, det är så enkelt att få listor att se snygga och lättläsliga ut menar jag!
- Ha gärna 1-3 inläggsvarianter som du gör varje vecka/månad. Det här skapar rutin, trygghet och tradition. Återkommande inläggsvarianter är en trevlig punkt att bygga upp sin blogg på och precis som att man har sin nisch så ger detta hjälp till att veta vad man ska blogga om. Man kan exempelvis köra en tag varje måndag, ha DIY-inlägg varann torsdag, intervju/länk-byte en gång i veckan eller liknande. Detta verktyg har verkligen hjälpt mig att bygga upp min egna blogg det senaste året och jag har faktiskt haft mer blogginspiration pga detta, då jag har haft något att återkomma med då och då i mina inlägg.
- Var personlig, men inte för privat. Att vara personlig och framför allt sig själv i bloggen är viktigt, det syns direkt och lyser igenom starkt vilket gör att det rent av blir en bättre blogg att läsa kan jag tycka. Håll det personliga på en bra nivå, alla i din omvärld behöver inte namnges exempelvis eftersom det oftast är obetydligt för dina läsare och förmedla dina privata känslor som du har för stunden på ett snyggt sätt. Allt behöver man faktiskt inte skriva på bloggen.
- Fånga dina läsare redan i rubriken. Faktiskt viktigare än vad man tror. Genom bra rubriker så fångar man läsarens intresse direkt istället för att försöka ha själva "budskapet" i inläggstexten. Det är ett bra knep att ta till för att få fler att bli nyfikna på din blogg och ditt blogginlägg, så tänk till på rubrikerna.
- Kvalité före antal inlägg/dag. Alltid! Hellre 1-2 genomtänkta inlägg per dag, dvs strukturerade inlägg med fina bilder och/eller berörande text istället för 5 inlägg som är slarvigt gjorda och egentligen helt utan betydelse. Det här tror jag personligen väldigt starkt på för att man ska lyckas med sin blogg, att det är viktigt att tänka på kvalitéen före inläggs-intervallet. På så sätt får man också fler läsare till varje separat inlägg, eftersom de ligger högst upp i flödet under längre tid och då ökar förstås även kommentarerna per inlägg, vilket jag tycker har större vikt än hur många inlägg jag som bloggare kan prestera varje dag.
Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget, tack!
#1 - Netti Starby

Jättebra tips att tänka på! <3 Kramis

#2 - Tilda Barkselius

Himla grymma tips!

#3 - Carro

Jag hinner bara ett inlägg om dagen nu när jag jobbar 100% men de tycker jag blir ok ✌🏼️

#4 - Bella

Superbra tips!

#5 - Jenny

wow vilket bra inlägg, det här ska jag sprida vidare till mina vänner som bloggar. Känns så genomtänk och att du lagt ner väldigt mycket tid på det! :)

#6 - The Queenie

Jätte bra tips :D

#7 - Ida Lindborg ♡

Vilket roligt inlägg!:D

#8 - Amanda

Super bra tips! 😃 Kram

#9 - elin

Bra tips!! :)

#10 - ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Tror även det är viktigt att faktiskt visa läsarna uppskattning med :). Tycker det är jättetrist med bloggar där de aldrig ger respons på en kommentar eller lämnar respons till den som skrivit. Det är du bra på så var alltså inte riktat till dig, utan menar andra. Såna bloggar brukar jag sluta läsa ganska snabbt :)

#11 - tess

Låter som himla bra tips tycker jag, håller helt & fullt med dig i allt! :)

#12 - Sara

Tack för tipsen! Håller verkligen med dig i mycket av detta, t.ex. kvalitet framför antal inlägg per dag

#13 - NICOLE

Många riktigt bra punkter, bra där :D Har också märkt det här med att kopiera rakt av - först känns det kul men vid närmre anblick not so much.. Och det där med andras bilder är ju även olagligt så det ska en hålla sig ifrån :D Men du är ju grym på att fota så du behöver ju aldrig oroa dig hihi :) Kram

#14 - Gabriella

Såå himla bra inlägg!!

#15 - ullie

jätte bra med tips sånt behövs alltid ha en fin måndag kramiz

#16 - ISA

Verkligen vettiga tips! det där med rubriker - måste jobba påt! haha, så svårt att komma på fiffiga.

#17 - Ida

Så bra!! :) Håller verkligen med dig!

#18 - Mirre - Sweetwords

Superbra tips, tror jag kan pricka av fler av dem, försöker i alla fall

#19 - Carro

Grymma tips! :)

#20 - ajlimullersandvik.blogg.se

Jag tycker om den här listan, och jag håller med i mångt och mycket. Egna bilder tycker jag är särskilt viktigt, även om jag själv postar ett och annat färdigt collage och så. Fast då försöker jag skriva lite extra personligt för att väga upp, haha.

#21 - Amanda Jona [SPONTAN]

Superbra inlägg! :D

#22 - Matilda Berlin

Här har vi ett perfekt exempel på det där med genomtänkta inlägg! Du är verkligen sååå duktig vännen! <3

#23 - Linda

Superfina tips, verkligen <33333

#24 - Dixi Wonderland

Håller med dig på alla punkterna förutom listorna. Hatar listor xD Dina listor är de enda jag faktiskt läser ;)

#25 - Pauline Hurtig

så bra tips! håller verkligen med dig :)

#26 - Rebecka

Så bra tips!

Svar:
Tack fina du <3

Kram

#27 - Elin

Toppen tips att förhålla sig till!

#28 - Beatrice Jakobsson - Fotograf

DETTA INLÄGG SKA DU HA EN STOR GULDMEDALJ TILL! Detta är precis vad vissa behöver läsa för en bra blogg och speciellt om att inte härma! :)

Svar: Visste att du skulle hålla med mig på punkterna och TACK BÄSTA DU!!! <333333
Johanna Utterberg

#29 - Emmelie

Herregud vilka bra tips!! :D

#30 - Johanna Seijsing

Jättebra tips, tack så mycket för du delar med dig!!