JOHANNA UTTERBERG - GOTLANDSTIPS: STORA KARLSÖ

Johanna Utterberg

GOTLANDSTIPS: STORA KARLSÖ
I lördags var sambon och jag medbjudna på en dagstripp ut till Stora Karlsö tillsammans med sambons pappa och hans Jenny. Vi hade verkligen en helt fantastisk dag ute på ön och vädret var magiskt, vilket gjorde hela upplevelsen ännu bättre. Stora Karlsö är en ö på ca 2,5 kvadratkilometer som ligger ungefär 6 km utanför Gotlands västra kust och där hela ön är ett naturreservat. Ön är ett av världens äldsta naturskyddade områden och dit kan man åka (med båt från Klintehamn) på dagsutflykter eller övernattningar under sommarsäsongen som sträcker sig från maj-september.
Vi promenerade över hela ön på naturstigar för att få se de olika sevärdheterna som finns att se och utsikten från de platå:er som finns var amazing. Vattnet var alldeles medelhavs-klart, de steniga klipporna och naturen var så vacker och friden som råder just där är något av sitt egna slag. På bilderna här ovanför ser ni den lilla bryggan där man kommer iland när man åker till Stora Karlsö och vyn över platån där fyren och fyrhuset står.
Karlsö består av stenstränder och klippor som ni ser här ovanför. Eftersom ön är ett naturreservat och har fågelskydd så får man bara gå på stranden inom vissa områden, detta för att man som turist inte ska störa djuren och fåglarnas egna bon och ruvningar. Vi gick och besteg olika klipphöjder för att komma till de mest ljuvliga platserna där vi slog oss ner för att fika lite.
I en av grottorna på ön har man hittat fynd redan från yngre stenåldern och ön bär på mycket historia, bland annat vet man att det under medeltiden pågick stenbrytning av den rosafärgade Karlsö-marmorn därute som sedan fraktades till Gotlands olika kyrkbyggen. Fyren byggdes 1887 och vid den har man bland annat spelat in en av Maria Wern-filmerna (filmen heter "Inte ens det förflutna"), som ni kanske har sett? Uppifrån fyrhuset har man en vacker utsikt och är det klart kan man se ända bort till Öland!
Många fågelskådare kommer dit för att studera de unika fåglarna som finns där, men även som "vanlig" turist kan man ta del av mycket från djurlivet och få uppleva häftig natur. Stora Karlsö har guidning för de besökare som vill få veta mer om de olika sevärdheterna, öns historia och vad som funnits och ännu finns på plats. De erbjuder även barnanpassad guide-tur och det gör att Stora Karlsö passar hela familjen! På ön finns ett litet museum och en restaurang som erbjuder lunch och middag för alla besökare. Man får sjävklart välja om man vill ha med sig egen matsäck eller om man vill ta del av det utbud och tjänster som finns när man kommer till ön. Kan varmt rekommendera en tur ut hit (eller till Lilla Karlsö) om ni kommer till Gotland i sommar!
Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget, tack!
#1 - Carro

Men så vackert! Vill så gärna åka till Gotland :)

#2 - ajlimullersandvik.blogg.se

Det ser underbart ut, jag skulle sååå gärna zappa mig dit!

#3 - NICOLE

Lät som en riktigt trevlig dag, såå roligt att göra utflykter sådär :) Kram

#4 - Jennifer Queen

Så fint och mysigt är verkar vara :D

#5 - Josse

Åh såg superfint ut!

#6 - Louise

Va mysigt :D

#7 - Mirre - Sweetwords

Men oh så underbart =D

#8 - Norahsmamma

Helt underbara bilder:)))

#9 - Days by Johanna

Oh så härligt och så fina bilder :)

Haha ja skall hälsa Hugo det. Han lär nog med vilja ha lite te från tekannan. Han såg den idag igen och sa dricka te mamma....

#10 - Ida Lindborg ♡

Så fina bilder!

#11 - Tilda Barkselius

Men gud så mysigt det såg ut!

#12 - ullie

nej men åhh vilka underbara bilder så fint det är där!!
ser underbart ut
ha en fin torsdag kramar

#13 - Netti Starby

Åh vad härligt och så himla vackert! <3 Kramis

#14 - Pauline Hurtig

skulle verkligen vilja åka till gotland :D

#15 - Linda

Men wow, jag älskar gotland!!

#16 - NICOLE

SV: Ja det är verkligen fint :) Hoppas du får en härlig torsdag! Kram

#17 - A M

Åh riktigt fint ställe! Var där för några år sedan, får nog bli en trip dit igen inom kort!
sv: Tack och tack detsamma fina!
Kram på dig <3

#18 - Emelie Andersson

Åh vad fint! :)

#19 - Beatrice Jakobsson - Fotograf

Gud vad mysigt ni hade det och bilderna är super mysiga!! :) Vill också dit nu!!

#20 - Pink Unicorn Metalhead

Tack de var riktigt skönt :)
ååh vad mysigt det ser ut! jag har faktiskt aldrig varit på Gotland.

#21 - Amanda Jona [FOTOGRAF]

Jag säger jämt att jag måste till Stora Karlsö någon gång men lyckas ändå aldrig ta mig dit när jag är på Gotland! Detta inlägg inspirerade dock så blir kanske en tur i sommar ;)

#22 - Ellen Gräntz

Dit har mamma och jag pratat om att åka faktiskt, nästa gång vi är på Gotland. Vi har släkt där men det är ju svårt att hitta tid särskilt när jag jobbar på somrarna och dessutom bor i en annan stad än mina föräldrar.

Svar: Vad kul att ni har pratat om att åka dit, det tycker jag verkligen att ni ska göra :) Roligt att ni har släkt här på ön, hoppas ni hittar tid till att komma iväg!
Johanna Utterberg

#23 - Ellen Gräntz

Dit har mamma och jag pratat om att åka faktiskt, nästa gång vi är på Gotland. Vi har släkt där men det är ju svårt att hitta tid särskilt när jag jobbar på somrarna och dessutom bor i en annan stad än mina föräldrar.

#24 - eva%2520liana

åh va fint! <3